Thursday, December 30, 2010

pencuri hatiku...oh...


bismillah and assalamualaikum

oh kalian....kalau dicuri hati...kita gembira...ada juga yang inginkan kita..kan2?tapi ini jugak dugaan untuk kita...yela.bila hati dah dicuri...mula la timbul perasaan sayang...suka..rindu..hawa nafsu pun menguasai kita...kalau harta benda kita dicuri?ini pun dugaan juga...dugaan secara nyata...kita akan rasa terkejut...lepas tu kite marah...lepas tu kita sedih..lepas tu.....kite blur...lepas tu.....macam2 la berlegar kat kepala nih....macam mana nak dapat ganti and all that...so..nak x nak...kita kena hadapi dugaan ni....

aaaaaa....saya kena curi.................tolongg..apa nak buat ni....
tips apabila mengalami kecurian...=)

ok..firstly bila kita tahu barang kite dicuri......tolong jgn bagi apa2 respon.sbb respon yang pertama bila kita hadapi benda yang kita x suka...ialah marah.bila kita marah..syaitan berpesta..keliling kita....dan menghasut kita buat perkara-perkara yang mungkar. sure nak maki pencuri tu..sure nak salah kan orang yang x tutup pintu...sure nak hempas2 barang...lastly keadaan laagi huru hara. kalau time tu kita tengah berdiri..kita duduk...kalau tengah duduk kita baring...kalau tengah baring...ambil wuduk...kalau x reda lagi..buat solat sunat...indah kan islam.sangat memahami keadaan manusia yang ada rasa marah...lalu di beri penawarnya...ceh..

kedua...luahkan perasaan anda tu.....bak kata abdullah gynastiar....bila rasa marah..bungkus...serah pada Allah...bila rasa sedih..bungkus..bagi pada Allah.."ya Allah...harta yang Kau pinjamkan padaku diambil orang ya Allah..aku rasa sedih sekali..harta itu penting buat aku....kembalikan la kepada ku ya Allah...berikan lah aku peganti...hanya kepadaMu tempat aku meminta pertolongan"....menangis la di hadapan Allah...anda akan rasa tenang..yakin dengan Allah..anda juga perlu berikhtiar....laporkan kejadian pada pihak polis.....cerita pada keluarga dan teman..jangan simpan masalah anda sendiri..mungkin mereka ada penyelesaian atau ingin memberi pertolongan...ringan lah sikit masalah anda tu kan.

ketiga...redha...redha membantu kita menerima segala ketentuan Ilahi dan lebih sabar...jangan lupa...kena percaya kepada qada dan qadar...dan ingat...Allah x pernah ingin membebankan hambanya..mungkin cara ini Dia ingin memberi peringatan...almaklumlah..manusia selalu ingat Allah ketika susah....mungkin juga ingin memberi ujian...sejauh mana kesabaran makhluknya...mungkin ini kifaah dosa kita...redha lah dengan apa yang berlaku...every cloud has a silver lining......carilah hikmahnya....

keempat...bersyukur.bersyukur Allah hanya tarik sebahagian harta kita..bukan semuanya yang boleh buat kita hidup merempat...bersyukur kita tidak diapa-apa kan oleh si pencuri durjana.kita masih punya kudrat untuk berkerja dan mengganti barang yang hilang...bukan yang tersayang yang dicuri..hanya lah barang yang x bernyawa...mungkin Allah menarik barang yang selama ini buat kita lalai...petanda Allah masih sayangkan kita...alhamdulillah...

akhir sekali..ingatlah...apa yang datang dari Allah akan kembali kepada Allah....sudah masanya harta tersebut bukan milik kita lagi....semueeee ni dunya....patah tumbuh hilang berganti...k..cheer up!semua sementara...sape kate kite x leh hidup dengan barang tu?sekarang lap air mata itu........and redha...life must go on....bila kita hadapi musibah kembali lah kepada yang mencipta kita.....this post saya dedicate untuk sumone yang tengah bersedih...semoga post ini bagi sedikit motivasi and yang penting...x sedih2 lagi k.Allah lev u...everybody lev u..and i <3>




Photobucket

3 comments:

Daddy's Girl said...

thanx sweetie!

Anonymous said...

tq amirah..tau2 je laptop sy kne curi..

mirash said...

same2 semue....=)