Saturday, January 14, 2012

tolong buat aku jatuh cinta

bismillah...

wuhuu...tolong buat aku jatuh cinta ya Tuhan...kalian tau kan..cinta tu kan gak bisa dipaksa-paksa..mudah datang..mudah pergi....hati ini kan milik Dia...hanya Dia boleh buat aku suka..aku cinta.rite?jadi aku merayu ya Tuhan ..tolong buat aku jatuh cintao.k..jiwang enaf? wahahah

semester ni aku belajar subjek bimbingan dan kaunseling. oh ye..aku pernah bercita-cita nak jadi kaunselor..tapi untuk jadi kaunselor kena ada stpm..baru masuk uni..bla3....so...tamat disitu je la ..memandangkan aku x hingin masuk sekolah lagi. cita-cita pertama pulak nak jadi journalist.tapi x dapat jugak..dah apply tapi tiada rezeki.frust woo.

berbalik kepada subjek B & K...lecturer aku ada kata.."kalau awak dah final year ni...tapi masih tak suka jadi cikgu..bagus awak jumpa saya..saya kaunselor". faham x korang????dia nak cakap...you are in trouble and need help amirah!...

masa zaman sekolah..aku pernah cakap dekat kawan aku "aku tak akan jadi cikgu". never say never kann..lihat lah aku sekarang .bakal cikgu yang tidak mencintai profession nya sendiri.huhu...

sebenarnya....dalam tempoh dilatih untuk jadi guru ni...aku mula suka..suka dan suka nak jadi cikgu. tapi sekelip mata jadi benci.haha.nak tau bila?bila start saja praktikal...praktikal demi praktikal yang sangatlah membebankan aku.x da life gila..keadaan yang terlalu penat tu buat aku x suka lah nak jadi cikgu.kerja dia bukan takat bunyi loceng sekolah and terus habis tau.kau akan berfikir pasal esok.. start dari drive kereta balik rumah sampailah nak tidur.tidur tu pon nasib kalau boleh tidur.got it?sebab banyak kerja kau kena buat...kena cepat fikir..nak fotostat latihan budak..nak sediakan bahan..nak siapkan rancangan..really torturing me!

walaupun setakat ni..aku bernasib baik..dapat sekolah best..pentadbir best..guru pembimbing best...pensyarah pembimbing best...tapi still x suka praktikal.jelaskan..tak ada sebab lain melainkan aku x suka.penat.sangat penat.

haih..praktikal pulak bukan sekali.tapi tiga kali!and praktikal kali ke tiga minggu depan!serabot lah weh.tiga bulan pulak tu...dan sekarang tolong bayangkan..saya akan bekerja sampai pencen...tolonglah bayangkan...arghhh..

.........................................................................................................................................................................

ok.dah bayangkan?kui3...nak dijadikan cerita..abdillah my brother..dia baru habis pmr..seorang budak yang x da cita-cita.haha dan membuatkan dia tak tau nak pilih aliran apa untuk form 4. so aku cadangkan la dia buat ujian motivasi. untuk tahulah kan kecenderungan minat dan kecerdasan kita kan..as we know..semua orang ada kelemahan dan kekuatan kan..kita gunakanlah kekuatan kita ...and boleh terus tentukan kerjaya yang sesuai untuk kita..

pst2..lepas dia buat..aku pon buat!aku pon nak tau....aku nih memang tak dilahirkan untuk jadi cikgu ke..sebab kenapa la benci sangat kan...adakah aku lebih pantas menjadi chef?pramugari?pakar statistik?ahaha.and guess what!my result are:

highest mark:





kedua tinggi dengan beza satu markah sahaja

lihat!percaya atau tidak.kedua-duanya ada perkataan 'guru'..nasib2.haha..tapi wartawan pon ada!psikologis pon ada!haha..cita-cita zaman sekolah x banyak tersasar sangat la kan...ermm...ok la..i take it positively..maybe saya cuma trauma dengan praktikal je kot..dah jadi cikgu ok la tu.maybe..atau saya terlalu bagi komitmen masa praktikal agaknya.ok..next time buat lebih kurang je.haha.asal lulus.ye dak..asal bahagia.positif amirah!positif!...you can do it.ujian kerjaya tu dah tunjukkan bukti.semua kerja ada susah senang dia .benar kann..

* rasa lebih tenang bila dah kongsikan bersama anda.thank you for reading.and really need your comment.
nah korang pon boleh buat ujian tu!-->http://www.books.perintis.com.my/pdf/Ujian%20Motivasi.pdf

Photobucket

2 comments:

:: farah :: said...

pehh..pehh..dlm pd x suka bleyh komited abes cemerlang gemilang terbilang lg.u're b0rn to be lahh derr~ tp actly aku pn t'sentap time dialog pn.harithun *wajib jumpa sy f0r those yg bla3..even da sem 7 bla3 -__-! hari tuhh.erghhh~

da terjun kowt dlm bidang nie! dlm xnk2,exam bagaii2 bleyh score plek.haigo0~ HE kn0ws well kn @__@ redha2.ikhlas kn memne yg patut.ok aku pujuk hati ^^
*sukeeee ahh title entry*

mirash said...

oh same?hehe.ada gang.thx farah menyedapkan hati aku dikala kau pujuk hati sndri.hehe..redha la ni..redha rempuh and rock n roll.haha x msl.