Monday, January 10, 2011

i never share this before


Bismillah
Assalamualaikum

post kali nih...nak menceritakan sikiiiit pengalaman aku g sekolah-sekolah...time school based experience...merata-rata aku pegi.merata la sgt.ikut kawan..thx sme yang sudi bawak g umah korang ye.hee..gi mlk..g kedah..g muar..er..hak2..gi skola sendiri.

1. k...aku x leh lupa ini ok.maluuuuuuuuuu...aku and kawan-kawan pegi sebuah sekolah nih...baru masukk/...so nak tanya sumting la...cam pejabat ke hape ke x igt la...so nampak seorang lelaki agak berumur pakai hat..sedang bercangkul...kiteorang pun sape la die...'pakcik, tumpang tanya...bla3..."....u know wat..'pakcik tu adalah hem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....kiteorg x kenal die...die cerita kat guru besar..malu ok.malu. pengajaran: g masuk je skolah.panggil en ok kat semua orang.even pakcik kantin.haha

2. aku penah masuk satu kelas nih...pastu aku tanya la mereka cita-cita derang.so sorang budak lelaki ni jawap...'saya nak jadi penembak tepat'.......'er....nak buat apa jadi penembak tepat...nak tembak apa'.....'nak tembak orang la'....omg!!!!!!!!!! menakotkan la budak tu.haha...aku pun ckp la...sukan pon ada tembak-tembak nih,,,x boleh tembak-tembak orang...banyak sangat budak tu tengok cerita action agaknye...huhu

3. lain cerita pulak yang ini...aku buat aktiviti berlakon guna dialog yang ada dalam buku teks...so..panggil je secara rawak datang depan. semua ada dialog masing-masing..ala lebih kurang dua ayat la...semuanya berjalan lancar.,.sehingga la tiba giliran seorang budak perempuan ni...dia terdiam..aku suh baca die cam malu la kan..tak biasa cakap kat depan kelas kot..kawan-kawan dah paksa-paksa die baca..and sampai la ada budak cakap kat aku "cikgu..dia teriak cg"...aku blur..ape teriak?rupanya menangis..(loghat utara)...haha..ye!budak tu nangis ok.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!last-last aku baca dialog die...kesian die..haha

4. ada juga yang aku tengah meneruskan sesi pengajaran dan pembelajaran...ada sorang budak perempuan ni datang kat aku 'cikgu, lila(bukan nama sebenar) busuk...die kencing dalam seluar'....ok....benda paling aku x suka dah jadi..aku dengan fara saling berpandangan.haha....tau apa aku buat?basuh...?oh no....aku tanya dia..awak kencing ke? seboleh-boleh cakap x..kawan-kawan semua dah x nak kawan dia dah.haha..aku suh die pegi toilet.x nak jugak.n aku paksa die pegi toilet.baru pegi..hahah..kejam x?...huahuahua...

5. ada satu sem tu...aku belajar pasal disleksia..disleksia tu masuk dalam pendidikan khas..aku punya kos pemulihan khas..so pengalaman yang beza sikit la kan....nak dijadikan cerita...cikgu kat pendidikan khas tu suh aku and rakan mengajar murid pekak dan bisu pendidikan jasmani....ohhoo..bayangkan...yang aku tau...sign nak suruh murid beratur je....tapi!kewujudan seorang murid di situ yang tak pekak...tapi bisu banyak la membantu...so...aku suh dia explain arahan dekat kawan-kawan.jangan ingat pj dengan dieorang sunyi sepi tau.bising gak..gelak-gelak sme...besh...tapi aku fikir-fikir kelakar la pulak...bila dah kehabisan idea nak main apa...aku suh dieorang main macam aci-aci...so...sorang kena tutup mata and kejar kawan2....tengah main-main tu...baru aku tersedar...dieorang dah la pekak, bisu...aku tambah pulak lagi satu...buta...hoho..x sengaja..tapi derang happy...bagus jugak ye...derang dapat rasa bersyukur...masih ada nikmat mata..hm...touching2....

alhamdulillah...kita banyak nikmat diberi...alhamdulillah..guna kan sebaik-baiknya k.haih...macam-macam cerita ada kalau pergi sekola......ada yang bergaduh tertukar baju sukan la(murid india)....end up dengan btau aku..cg terima kasih...kami dah baik-baik semula dah....sambil pelok-pelok kawan dia...hee...suke sangat bila murid cakap gitu...semua benda comel-comel la....stay cute!x pasal.bubye!peace!

*smart kan pic2 nih..credit tu farah ainaa~
Photobucket

3 comments:

Anonymous said...

owhhhh.....

:: farah :: said...

wehuuuuuu~~
aku rinduuu same sk bndar maharani.
ekeke! ;)
thnxx eja nama aku dgn penuh budiman macik.slalu people tend to miss the 'double a'.lol ;P

mirash said...

hahhaa..meh le singgah muoo lgi..aku wat kan kek batik ngan sambal belimbing utk sifu.hhahaa....ye!igt itu a..lagi satu 'a' tu stands 4 amirah.haha.x msl